пʼятниця, 3 березня 2017 р.

Вітаміни чи здорове харчування?

За останній час зросла кількість вітамінних препаратів, а також питань про те, чи варто поповнювати запаси вітамінів за допомогою їх синтетичних аналогів або можна обмежитися збалансованим харчуванням.
Намагаючись змінити спосіб життя і стиль харчування, ми сподіваємося отримати всі необхідні для нашого організму речовини. У хід йдуть як природні джерела вітамінів, так і синтетичні препарати. Причому перевага останніх нерідко продиктовано вибором інших людей: якщо допомогло подрузі, значить, підійде й мені. Чи однаково вони діють? Ефект вітамінів визначається їх активністю і здатністю брати участь в обмінних процесах.
Природні вітаміни являють собою складний біологічний комплекс, мають особливу структуру, пов'язані з іншими речовинами, краще засвоюються організмом. Тому природних вітамінів ніколи багато не буває. Синтетичні вітаміни гірше засвоюються, складніше виділяються з організму, можуть викликати алергічні реакції. Виникає питання: чи варто тоді їх приймати? Багато що залежить від пори року, твого стану здоров'я та віку. Але оскільки вітаміни не синтезуються в організмі, вони в будь-якому випадку повинні надходити з їжею або у вигляді вітамінно-мінеральних комплексів.
На сьогоднішній день відомо 13 вітамінів, необхідних людині. Вони поділяються на жиророзчинні (А, Е, F, К і D) і водорозчинні (С і група вітамінів В). Перші здатні накопичуватися в жировій тканині і в печінці. Другі мають надходити в організм щоденно, так як залишки водорозчинних вітамінів, в яких організм не потребує, виводяться разом із сечею.
Добова норма вітамінів залежить від мети їх застосування (профілактика або лікування). Лікар призначає вітаміни при важких захворюваннях, у післяопераційний період, при прийомі антибіотиків, щоб виправити результат неправильно обраної пацієнтом дієти, при вітамінної недостатності. Організму необхідна невелика кількість вітамінів. Тому безконтрольний прийом вітамінних препаратів (збільшення дози, концентрація на якомусь певному вітаміні, тривалий прийом без перерви) може призвести як до погіршення самопочуття, так і до інтоксикації організму.
Передозування жиророзчинних вітамінів найбільш небезпечна. Наприклад, при надлишку вітаміну А не тільки бувають блювота і запаморочення, але можливі і серйозні проблеми з печінкою. При зайвій кількості вітаміну D можливе руйнування кісткової тканини і утворення каменів в нирках. Крім негативного впливу на організм передозування вітамінів може призвести до втрати інших корисних речовин.
При нестачі вітамінів в організмі спостерігається стандартний набір симптомів: млявість, сонливість, вразливість перед вірусами і застудами, дратівливість, випадання волосся, сухість шкіри, кровоточивість ясен при чищенні зубів. 

А що вибереш ти?




Як свідчить експеримент, які б ми не вживали  вітамінні препарати( за 300, 500 чи 1000 грн) чи суперфуди, вони лише на деякий час піднімають вміст певного вітаміну. Проте вони не на всі вітаміні так добре впливають. Отже, не потрібно тратитись на дорогі вітамінні препарати, а потрібно вживати здорову їжу, адже всі вітаміни , які нам потрібні і нашому організмі містяться в них. Відповідно запорука хорошого і здорового імунітету. Це комплексне і правильне харчування.

Немає коментарів:

Дописати коментар